syrop z buraka

Syrop z buraka

Sezon chorobowy w pełni, jednak po dwóch dniach stosowania syropu z cebuli i syropu z buraka po kaszlu nie pozostało ani śladu.

Poniżej instrukcja jak przygotować syrop z buraka:

Potrzebujemy:

– 1 spory burak

– 2 łyżeczki cukru

syrop z buraka

Burak obieramy, wydrążamy w środku otwór (który pomieści 2 łyżeczki cukru) i opłukujemy go w wodzie.

syrop z buraka

Do środka wsypujemy 2 łyżeczki cukru i na kilka godzin odstawiamy w ciepły kąt (ja postawiłam miskę z burakiem na grzejniku, ale można włożyć go np. do nagrzanego piekarnika)

syrop z buraka

W tym czasie cukier się rozpuszcza, a burak puszcza soki.

syrop z buraka

Co dalej? Ja wstawiłam burak w zamykanej miseczce do lodówki, gdzie w dalszym ciągu puszcza sok :)

syrop z buraka
I chociaż podaję go Mateuszowi 3 razy dziennie to i tak wydrążony otwór ciągle jest pełen świeżego syropu. Poza tym w ten sposób można go łatwo przechowywać (do czasu aż burak zwiędnie).


Inną metodą jest pokrojenie 2 buraków w kostkę i zasypanie 4 łyżkami cukru. Potem oczywiście trzymamy go w ciepłym miejscu i na koniec odcedzony syrop wlewamy np. do słoiczka (postępujemy analogicznie jak w przypadku syropu z cebuli).

INFORMACJE

Zaleca się podawanie syropu kilka razy dziennie po 1 łyżeczce (małe dzieci 2x, starszaki 3x i dorośli max. 5x dziennie)

Trzeba pamiętać, że preparat działa wykrztuśnie, więc nie powinno się zażywać go 2-3 godziny przed snem.

Syrop najbezpieczniej jest podawać dzieciom powyżej 1. roku życia.

Warto pamiętać, że buraki wzmacniają naszą odporność, więc syrop można stosować również zapobiegawczo :)

  • Mam ojciec zawsze nam serwowal albo z cebuli albo z buraka ;)

  • Maruda

    Dziękuję Ci Kasiu, nie słyszałam wcześniej o syropie z buraka. Z cebuli też stosuję, ale nie znoszę jej kroić i przygotowywać tego syropu, więc pewnie następnym razem skuszę się na buraka.

  • Oż, kurde. Brzmi tak smacznie i skutecznie, ale moje problemy z cukrzycą wykluczają spożywanie buraka i to jeszcze z cukrem. Mężowi jednak podpowiem :) Dzięki ;*

  • Nie słyszałam o takim, ale ciekawe:)

  • Fajny przepis, muszę wypróbować!

  • Syrop z cebuli kojarzę, ale z buraka jest dla mnie nowością. Smaczny chociaż?

    • Mi smakował, a ja z reguły nie uznaję takich wynalazków, więc o czymś to świadczy :P<br /><br />No i przynajmniej od człowieka nie wali potem na kilometr cebulą xD

  • Syropu z buraka nigdy nie stosowałam , ale zacznę . Dzieki za rade pozdrawiam paulina

  • Słyszałam, chyba zaczne stosować.

  • Syrop z cebuli zawsze się u nas sprawdzał, o tym z buraka nie słyszałam jeszcze:)

  • Anonymous

    Ja buraka zalewam miodem. Trzeba tylko pamietac zeby trzymac w cieplym a nie w goracym miejscu uraka by puscil sok, bo miod w wysokich temperaturach znacznie traci swoje wlasciwosci zdrowotne.

  • Znajomy przepis – też polecam, domowe sposoby często dają radę :)