rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Zrobiłam to! Po raz pierwszy w życiu zupełnie sama (!) upiekłam rogaliki drożdżowe z marmoladą. Przepis, z którego korzystałam jest znany w naszej rodzinie od dawna, ale do tej pory mój udział w procesie pieczenia ograniczał się do… zjadania gotowych rogalików :)

Tym razem jednak przygotowałam wszystko sama i jestem z siebie bardzo dumna!

rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe – składniki na 24 sztuki:

– 600 g mąki

– 42 g świeżych drożdży

– 250 ml mleka

– 125 g margaryny do pieczenia

– 5 łyżek cukru

– szczypta soli

– 3 jajka

Pomysły na nadzienie:

– twarda marmolada (dżem i powidła mogą wyciekać z rogalików)

– mus jabłkowy

– biały ser

– czekolada (na 24 rogaliki potrzeba 48 kostek)

Pomysły na dodatki:

U nas w domu rogaliki serwowano bez lukru czy jakiejkolwiek innej polewy, bo były dla nas wystarczająco słodkie. Zawsze jednak można zaszaleć i wzbogacić smak rogalików dodając na wierzch coś z listy poniżej:

– polewa czekoladowa

– lukier

– cukier puder

rogaliki drożdżowe

Jak przygotować rogaliki drożdżowe?

Podgrzewamy 250 ml mleka.

Drożdże zalewamy 50 ml ciepłego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru oraz 30 g mąki pszennej. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Margarynę kroimy w kosteczkę i zalewamy resztą jeszcze ciepłego mleka.

Do miski wsypujemy resztę mąki, sól oraz cukier. Mieszamy a następnie robimy w środku wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn z drożdży. Zaczynamy wszystko delikatnie mieszać dodając stopniowo kolejne składniki – jajka oraz lekko ciepłe mleko z margaryną.

Przez około 10-15 minut wyrabiamy ciasto. Powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję, jeśli jednak będzie za rzadkie to należy wówczas dosypać odrobinę mąki.

Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut. W tym czasie śmiało można przejrzeć archiwum mojego bloga ;)

Ciasto dzielimy na 3 części, a z każdej z nich lepimy kulę, którą następnie rozwałkowujemy na okrągły placek. Z kolei każdy placek dzielimy na 8 trójkątnych kawałków (jak pizzę).

U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżkę nadzienia, a następnie zawijamy rogaliki zaczynając właśnie od podstawy.

Gotowe rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut. Przez ten czas rogaliki trochę podrosną, więc należy pamiętać o zachowaniu odstępów.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a następnie przez około 20 minut pieczemy rogaliki na złoty kolor.