babka z jabłkiem

Babka z jabłkiem

W naszym domu panuje niestandardowy podział ról i to M. zajmuje się gotowaniem. Wynika to z dwóch faktów:

Po pierwsze – M. kończy pracę wcześniej i ma również bliżej do domu, więc kierujemy się zasadą „kto pierwszy, ten gotuje”. Gdyby moi panowie czekali aż ja zrobię obiad to mogliby liczyć na… kolację (w domu jestem między 18 a 19).

I po drugie – ja gotować nie potrafię i ostatnio nawet, gdy chcę spróbować to nasze garnki błagają o litość i same z siebie zamawiają pizzę, bylebym tylko je oszczędziła. Serio. Ostatnio M. wyjechał na weekend do Opola, a ja najpierw spaliłam patelnię (żeby było ciekawiej, mamy salon z aneksem kuchennym, a ja siedziałam na kanapie), a potem przypaliłam garnek podgrzewając (!) sos do spaghetti. Nawet kot nie ogarniał co się dzieje i patrzył na mnie z wyrzutem.

Gotowanie gotowaniem, ale kiedy zachce mi się czegoś słodkiego to nie ma bata i muszę to ogarnąć już we własnym zakresie. A że wrodzone lenistwo nie pozwala mi na wyjście z domu (musicie wiedzieć, że do najbliższego sklepu mam bardzo daleko… mieści się na parterze naszego bloku!) to ratuję się wówczas tym, co mam w domu i… eksperymentuję.

Test przeprowadzony na dwóch osobach dorosłych, 11-latku i kocie wykazał, że moje ostatnie ciasto wyszło idealnie, więc… przed Wami babka z jabłkiem!

babka z owocami

Uwaga:

Forma, w której piekłam ciasto to silikonowa keksówka o wymiarach ok. 17 x 8 cm. Z reguły tego typu formy są większe, więc wystarczy wówczas proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. By the way – uwielbiam formy silikonowe i z czystym sumieniem mogę Wam je polecić!

Składniki:

– 2 jajka
– 0,5 szklanki cukru
– około 0,5 szklanki oleju (mniej niż 1/2, ale więcej niż 1/3 – ot, taka zagadka matematyczna)
– 1 szklanka mąki pszennej
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 duże jabłko (można je zastąpić innym owocem/owocami)

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Kiedy jest już biała i puszysta nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy olej.

Następnie do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i tym razem mieszamy wszystko dokładnie już bez użycia miksera. Obieramy jabłko, kroimy w kosteczkę i dorzucamy je do reszty składników raz jeszcze wszystko mieszając.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę. Od razu zaznaczam, że ja byłam niecierpliwa i przez ostatnie 15 minut co jakiś czas sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest już ok, więc i Wam polecam przeprowadzenie testu „suchego patyczka”. Nie ma to jednak sensu wcześniej niż po 60 minutach.


Jeśli chcecie poznać więcej banalnie łatwych przepisów na ciasta i nietylko to zapraszam do działu KULINARIA.

  • Małgorzata Czechura

    Nie mogłam się oprzeć i musiałam rozwiązać zagadkę matematyczną ;) 5/12 szklanki oleju jakby ktoś pytał. Zakładając, że szklanka ma 250ml to potrzeba w przyblizeniu okolo 104 ml oleju ;)

  • Uwielbiamy takie ciasta. Proste i szybkie i smaczne!

  • Kinga Latosińska

    Proste, szybkie i smaczne. Do tego domowe, bez E. i to jest ważne!

  • Katarzyna Mirek

    Uwielbiam szybkie i dość niewymagające ciasta

  • Nam się kiedyś udało spalić pusty czajnik :P Babkę z jabłkiem zapisujemy do wypróbowania.

  • U nas z obiadamy jest tak że Grzesiek zazwyczaj robi coś z drugiego dania a ja gotuje zupy ;-). Natomiast pieczenie to już w ogóle nie moja bajka choć taką babkę może spróbuje wyczarować ;-)

  • Uwielbiam wszystkie wypieki z jabłkami, na pewno ją wypróbuję.

  • Gosia

    Zdecydowanie kupuję Twój przepis, choć najbardziej zaleje za szarlotką.

  • smakowicie ;) panowie w kuchni – jestem za! :D sama z gotowania najbardziej lubię piec ciasta.. chętnie wypróbuję przepis!