Zrobiłam to! Po raz pierwszy w życiu zupełnie sama (!) upiekłam rogaliki drożdżowe z marmoladą. Przepis, z którego korzystałam jest znany w naszej rodzinie od dawna, ale do tej pory mój udział w procesie pieczenia ograniczał się do… zjadania gotowych rogalików :)
Tym razem jednak przygotowałam wszystko sama i jestem z siebie bardzo dumna!
Rogaliki drożdżowe – składniki na 24 sztuki:
– 600 g mąki
– 42 g świeżych drożdży
– 250 ml mleka
– 125 g margaryny do pieczenia
– 5 łyżek cukru
– szczypta soli
– 3 jajka
Pomysły na nadzienie:
– twarda marmolada (dżem i powidła mogą wyciekać z rogalików)
– mus jabłkowy
– biały ser
– czekolada (na 24 rogaliki potrzeba 48 kostek)
Pomysły na dodatki:
U nas w domu rogaliki serwowano bez lukru czy jakiejkolwiek innej polewy, bo były dla nas wystarczająco słodkie. Zawsze jednak można zaszaleć i wzbogacić smak rogalików dodając na wierzch coś z listy poniżej:
– polewa czekoladowa
– lukier
– cukier puder
Jak przygotować rogaliki drożdżowe?
Podgrzewamy 250 ml mleka.
Drożdże zalewamy 50 ml ciepłego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru oraz 30 g mąki pszennej. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Margarynę kroimy w kosteczkę i zalewamy resztą jeszcze ciepłego mleka.
Do miski wsypujemy resztę mąki, sól oraz cukier. Mieszamy a następnie robimy w środku wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn z drożdży. Zaczynamy wszystko delikatnie mieszać dodając stopniowo kolejne składniki – jajka oraz lekko ciepłe mleko z margaryną.
Przez około 10-15 minut wyrabiamy ciasto. Powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję, jeśli jednak będzie za rzadkie to należy wówczas dosypać odrobinę mąki.
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut. W tym czasie śmiało można przejrzeć archiwum mojego bloga ;)
Ciasto dzielimy na 3 części, a z każdej z nich lepimy kulę, którą następnie rozwałkowujemy na okrągły placek. Z kolei każdy placek dzielimy na 8 trójkątnych kawałków (jak pizzę).
U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżkę nadzienia, a następnie zawijamy rogaliki zaczynając właśnie od podstawy.
Gotowe rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut. Przez ten czas rogaliki trochę podrosną, więc należy pamiętać o zachowaniu odstępów.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a następnie przez około 20 minut pieczemy rogaliki na złoty kolor.