Ostatnie tygodnie sprzyjały eksperymentom w kuchni, więc dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto, które całkowicie podbiło nasze serca – (bardzo) czekoladowe brownie z migdałami.
Jak dla mnie jest to brownie idealne – lekko chrupiące na zewnątrz i bardzo wilgotne w środku ( a w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu!).
Składniki na ciasto (na prostokątną blachę – moja ma wymiary ok. 36×25 cm):
400 g masła
400 g czekolady gorzkiej lub deserowej
350 g cukru
120 g mąki pszennej
150 ml wody
4 jajka
ok. 50 g migdałów w płatkach
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki na polewę:
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 ml śmietany kremówki
ok. 20 g migdałów w płatkach
Czekoladowe brownie z migdałami – sposób przygotowania:
Na początku w niewielkim garnku należy zagotować wodę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Po zagotowaniu ściągamy garnek z ognia i dodajemy 400 g czekolady pokruszonej na kawałki oraz pokrojone masło. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy składniki mikserem.
Cały czas mieszając powoli dodajemy do jajek masę czekoladową.
Dosypujemy migdały w płatkach i raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki, tym razem łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy 30-35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy ciasto przestygnie, możemy przejść do przygotowania polewy – w tym celu podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Kiedy czekolada już się rozpuści, dokładnie mieszamy naszą polewę i wylewamy na ciasto.
Na koniec posypujemy brownie resztą migdałów i czekamy aż polewa zastygnie.
Smacznego!