Sezon chorobowy w pełni, jednak po dwóch dniach stosowania syropu z cebuli i syropu z buraka po kaszlu nie pozostało ani śladu.
Poniżej instrukcja jak przygotować syrop z buraka:
Potrzebujemy:
– 1 spory burak
– 2 łyżeczki cukru
Burak obieramy, wydrążamy w środku otwór (który pomieści 2 łyżeczki cukru) i opłukujemy go w wodzie.
Do środka wsypujemy 2 łyżeczki cukru i na kilka godzin odstawiamy w ciepły kąt (ja postawiłam miskę z burakiem na grzejniku, ale można włożyć go np. do nagrzanego piekarnika)
W tym czasie cukier się rozpuszcza, a burak puszcza soki.
Co dalej? Ja wstawiłam burak w zamykanej miseczce do lodówki, gdzie w dalszym ciągu puszcza sok :)
I chociaż podaję go Mateuszowi 3 razy dziennie to i tak wydrążony otwór ciągle jest pełen świeżego syropu. Poza tym w ten sposób można go łatwo przechowywać (do czasu aż burak zwiędnie).
Inną metodą jest pokrojenie 2 buraków w kostkę i zasypanie 4 łyżkami cukru. Potem oczywiście trzymamy go w ciepłym miejscu i na koniec odcedzony syrop wlewamy np. do słoiczka (postępujemy analogicznie jak w przypadku syropu z cebuli).
INFORMACJE
Zaleca się podawanie syropu kilka razy dziennie po 1 łyżeczce (małe dzieci 2x, starszaki 3x i dorośli max. 5x dziennie)
Trzeba pamiętać, że preparat działa wykrztuśnie, więc nie powinno się zażywać go 2-3 godziny przed snem.
Syrop najbezpieczniej jest podawać dzieciom powyżej 1. roku życia.
Warto pamiętać, że buraki wzmacniają naszą odporność, więc syrop można stosować również zapobiegawczo :)